IMG_4628

śniadanie na wypasie

Jak poranek to z kawą, jak śniadanie to jajeczko. Dla Was nietypowe śniadanie według kuchni Wietnamskiej, którą mieliśmy ostatnio przyjemność zasmakować.

Kawa

  • na dno kubka wlewamy odrobinę wody, którą słodzimy
  • dolewamy trochę zaparzonej kawy, czarna bez fusów
  • mieszadełkiem ubijamy kawę, do konsystencji gęstego puchu
  • dolewamy gęstą słodzoną śmietankę, również miksujemy mieszadełkiem
  • dodajemy duża ilość lodu
  • jeszcze tylko rurka i gotowe.

Przepis, prosto z Wietnamskiego targu w Pradze.

IMG_4634

IMG_4635

IMG_4637

No to jajeczko. Obserwując otoczenie, kiedy był przygotowywany dany przysmak. Widziałam jak dzieci zajadały się tym śniadankiem, przysmakiem Wietnamskim. Na początku, Pani nie chciała nam sprzedać jajek. Chyba wiedziała jak się to skończy. W nas się obudziła, jeszcze większa chęć spróbowania, jak to dziecko pałaszuje tak, że się uszy trzęsą to i my spróbujemy.

Jajo- balut

  • ugotowane jajko, które jest w pół jajkiem, a w pół kaczką.
  • jajko rozbijamy, podajemy z liśćmi carry, pieprzu i sosu np z limonki.

Lubię, próbować kosztować kuchnie różnych Państw, jednak ten przysmak to szaleństwo. Niestety nie dałam rady zjeść całego kęsu.

IMG_2256

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>