IMG_8015

kalmary w panierce

składniki :

1 kg kalmarów pociętych w krążki

200 g mąki pszennej

2 szczypty soli

0,5 l oleju rzepakowego do smażenia

1 cytryna

 

Sposób przyrządzenia:

Solimy mąkę, kalmary obsypujemy mąką i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na głębokim oleju trzy minuty. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem skropić cytryną.

Idealne jako przystawka, lub jako część większego posiłku. Również bardzo dobrze służą za przekąskę20150527_222012 20150527_225056  IMG_8015 IMG_8019  IMG_8023 do wina lub piwa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>