Składniki :
1 kg muli
100 g masła (ewentualnie 100ml oliwy z oliwek)
200 ml białego wytrawnego wina
6 ząbków czosnku
2 małe cebule
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mule oczyścić z pozostałości wodorostów i umyć z piasku. Odrzucić otwarte muszle (otwarta muszla przed gotowaniem świadczy o zdechłej małży). Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Do rozgrzanego masła z cebulą wrzucić mule i smażyć przez dwie minuty, następnie wlać wino i posiekany w kostkę czosnek. Gotować pięć minut, na dwie minuty przed końcem gotowania dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podawać w głębokim talerzu lub misce, po nałożeniu muli należy mocno je polać sosem. Mule podawać z bagietką lub pieczywem pszennym, smakuje również dobrze z frytkami.
Ważne ! Mule które się nie otworzyły podczas gotowania należy wyrzucić.
M