IMG_8014

mule po marynarsku

Składniki :

1 kg muli

100 g masła (ewentualnie 100ml oliwy z oliwek)

200 ml białego wytrawnego wina

6 ząbków czosnku

2 małe cebule

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mule oczyścić z pozostałości wodorostów i umyć z piasku. Odrzucić otwarte muszle (otwarta muszla przed gotowaniem świadczy o zdechłej małży).  Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Do rozgrzanego masła z cebulą wrzucić mule i smażyć przez dwie minuty, następnie wlać wino i posiekany w kostkę czosnek. Gotować pięć minut, na dwie minuty przed końcem gotowania dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Podawać w głębokim talerzu lub misce,  po nałożeniu muli należy mocno je polać sosem. Mule podawać z bagietką lub pieczywem pszennym, smakuje również dobrze z frytkami.

Ważne ! Mule które się nie otworzyły podczas gotowania należy wyrzucić.

 

M

IMG_8010

IMG_8011

IMG_8012

IMG_8013

IMG_8014

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>