IMG_8015

kalmary w panierce

składniki : 1 kg kalmarów pociętych w krążki 200 g mąki pszennej 2 szczypty soli 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia 1 cytryna   Sposób przyrządzenia: Solimy mąkę, kalmary obsypujemy mąką i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na głębokim oleju trzy minuty. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem skropić cytryną. Idealne jako przystawka,…

konkursmaxizoo-1

Konkurs „gdzie ja tam pies”

Postanowiliśmy, że weźmiemy udział w konkursie pod tytułem „gdzie ja tam pies”  organizowanym przez pieswwarszawie.pl i Maxi Zoo. Bo przecież z Heleną jesteśmy nierozłączni. Zacząłem wybierać zdjęcia ukazujące Helenę z nami w nietypowych sytuacjach, niestety nie możemy zdecydować się na jedno zdjęcie. Stąd wziął się pomysł na ten wpis Wrzucę tu kilkanaście zdjęć które zostały…

IMG_8014

mule po marynarsku

Składniki : 1 kg muli 100 g masła (ewentualnie 100ml oliwy z oliwek) 200 ml białego wytrawnego wina 6 ząbków czosnku 2 małe cebule natka pietruszki   Przygotowanie: Mule oczyścić z pozostałości wodorostów i umyć z piasku. Odrzucić otwarte muszle (otwarta muszla przed gotowaniem świadczy o zdechłej małży).  Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Do…